Vanille (letterlijk “peultje” in het spaans) is een heerlijk geurende verleidelijke “specerij” en iedereen houdt wel van de zachtzoete smaak van vanille. Van de geur worden we op een nostalgische manier helemaal vrolijk…
Maar wat is vanille nou precies, hoe gebruiken we bij TAART & kUNST vanille en wát maakt vanille nou zo bijzonder?
We kennen allemaal wel de flesjes vanille aroma en zakjes vanillesuiker die we in elke supermarkt kunnen kopen. Deze bevatten allemaal maar 1 van de wel meer dan 100 stoffen die de smaak en aroma van vanille bepalen, namelijk vanilline. Allemaal best lekker, maar voor de échte geur en smaaksensatie moet je flink wat centen neerleggen, want echte vanille(peulen) zijn – na saffraan – de duurste specerij! Maar dan heb je ook wat, de peulen zijn dik, vlezig en lang en zijn soms voorzien van een “tatoeage”. De tatoeage wordt aangebracht door de vanilleboer om diefstal tegen te gaan, zo kostbaar zijn de peulen! Ze worden dan ook wel “het zwarte goud” genoemd, al denken we daarbij misschien eerder aan truffels 😉
De bloemen van een bepaald soort orchidee worden bestoven door kleine honingbijen en een bepaald soort kolibrie die alleen in Mexico voorkomen waarna de zaadpeul ontstaat. Nog voordat deze openspringen worden ze geoogst en dan minstens een half jaar gedroogd, de peulen verkleuren dan van geelgroen naar donkerbruin en ook ontstaat dan de zo herkenbare geur en smaak.
TAART & kUNST gebruikt vanillepeulen uit Madagaskar, deze peulen komen van de orchidee Vanilla Planifolia, die maar 1 dag bloeit en dan met de hand (en een bamboestok) wordt bevrucht. Het merg gebruiken we in bijvoorbeeld banketbakkersroom en vanillecreme, de zwarte “zaadjes” vormen een mooi contrast en je ziet dus op die manier echt de vanille.
De “lege” peulen gooien we niet weg, deze gaan in weckpotten met suiker en zo maken we onze eigen échte vanillesuiker die we gebruiken voor de biscuits, cupcakes en meringuecreme.
Trek gekregen? Bestel gerust iets lekkers of kom gezellig proeven tijdens een proeverij, allemaal lekkere smaken en combinaties met een lekker glaasje “bubbels” 😉
bron: Sligro
foto’s: TAART & kUNST