VERGEET de tombola niet!

Zaterdag 17 december om 20:30 is de trekking van de tombola, zorg dat je voor die tijd je ticket(s) hebt gekocht zodat je kans maakt op die prachtige prijzen! De opbrengst van deze tombola gaat naar Alzheimer Nederland.

Feestdagen zijn voor mensen met Alzheimer vaak erg moeilijk, maar vooral voor de naasten, want hoe maak je het gezellig? Hieronder een aantal tips overgenomen van https://dementie.nl/informatie-en-tips/tien-tips-voor-feestdagen 

 

Voor je naaste met dementie kunnen de feestdagen verwarrende en stressvolle situaties opleveren. Hoe hou je het prettig voor haar én voor de mensen om haar heen?

  1. Probeer het gezelschap klein te houden. Hiermee voorkom je dat je naaste veel namen moet zoeken in haar aangetaste geheugen.
  2. Soms geeft een boekje met namen en foto’s je naaste houvast. Voorkom in ieder geval dat ze teveel moet zoeken en help haar op een terloopse manier. Je kunt de naam van iemand laten vallen zonder haar het gevoel te geven dat ze faalt. Lees meer hierover in het artikel Omgaan met het niet meer herkennen van mensen. 
  3. Help haar herinneren als dat nog kan. In zakjes of cadeaupapier kun je voor haar voorwerpen verpakken die een herinnering oproepen aan een tijd waar ze meer grip op heeft dan op het heden. De herinneringen kun je opschrijven in een boekje en voorlezen om haar op weg te helpen. Bijvoorbeeld: verpak een rode kever speelgoedauto, wat haar helpt herinneren aan haar eerste eigen autootje. In het boekje schrijf je een anekdote van haar met de kever.
  4. Sinterklaas houdt van warme banketstaaf en suikerbeesten. De Kerstman van kerstkransjes en warme chocomelk. De Paashaas houdt van chocolade en lekkere broodjes op tafel. Heerlijk. Misschien vindt je naaste het leuk om samen met een (klein)kind borstplaat te maken of mee te helpen met het schilderen van paaseieren.
  5. Samen zingen lukt vaak beter dan samen een gesprek voeren. Het zingen van aloude liedjes kan veel plezier geven.
  6. De feestdagen zijn bij uitstek een periode van tradities. Ze geven je naaste houvast, mits je haar ruimte geeft om te rusten als het te druk voor haar wordt. In een zorginstelling is het meestal mogelijk om samen met je naaste te genieten van het kerstdiner of paasontbijt.
  7. Als het weer het toelaat, probeer dan een moment te vinden om naar buiten te gaan. Even een frisse wandeling is ook voor je naaste een prettige onderbreking van alle prikkels en indrukken.
  8. Woont je naaste in een verpleeghuis? Misschien is het dan een idee om haar en de andere bewoners te verwennen met een beautydagje voor de feestdagen. Je kunt je naaste zelf verwennen door bijvoorbeeld haar handen te masseren, nagels te lakken en het haar te verzorgen. Ook voor de heren is het lekker om de handen gemasseerd te krijgen, geschoren te worden en een lekker luchtje op te krijgen.
  9. Heeft je naaste moeite met eten, het hanteren van bestek of grote porties? Trillen haar handen en knoeit ze veel? Zoek dan naar creatieve hapjes die met de hand gegeten kunnen worden en zorg dat iedereen een groot servet heeft. Hiermee voorkom je dat je naaste zich onzeker voelt en daarom besluit om helemaal maar niet te eten. Meer tips hiervoor lees je in Tips om te helpen bij eten en drinken. 
  10. Vergeet jezelf niet. Durf anderen om hulp te vragen, accepteer aangeboden hulp en verdeel zo veel mogelijk de taken. Gun jezelf af en toe een beetje ruimte, al is het maar een paar minuten.

Meer over activiteiten die je samen met je naaste met dementie kunt doen, vind je in het artikel Gezamenlijke activiteiten voor mensen met dementie.

Laat een leuke krabbel achter!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: