Tiramisu, suikervrij/keto/lowcarb

Hou jij, net als ik, ook zo van die heerlijke zoete toetjes? Tiramisu is wel een van mijn favorieten, en eerlijk is eerlijk, toen ik me nog niet inhield met suikers en dus toetjes, kon ik zomaar zo’n bak van die goedkope rommel uit de supermarkt naar binnen lepelen.

Maar eigenlijk is een échte, huisgemaakte tiramisu (en dan bij voorkeur gegeten in een klein restaurantje in Rome ofzo) veel en veel lekkerder.

De laatste keer (en ok, de enige keer) dat ik in Rome was is alweer erg lang geleden en mr TAARTenkUNST en ik hebben ons toen heerlijk rond gegeten aan de pasta, pizza en…. toetjes….

Maar sinds ik geen koolhydraten meer probeer te eten (alweer zes jaar af en aan) ben ik a) niet meer in Rome geweest en b) heb ik geen bak goedkope tiramisu meer naar binnen gelepeld. Tijd dus om toch maar weer eens te genieten van deze klassiekerT. Op internet diverse varianten geprobeerd maar het was het eigenlijk allemaal nét niet. Maar uiteindelijk heb ik zoveel uitgeprobeerd dat ik een eigen combi heb kunnen maken van de ingrediënten en is daar een recept uitgekomen dat ik zelf echt perfect vind. Ook thuis waren ze enthousiast.

Zoals jullie misschien wel (of niet) weten heb ik inmiddels weer een “gewone” baan, als receptioniste bij diverse grote bedrijven. Maar ik rij nog steeds in mijn bedrijfsauto met die enorme letters op de zijkanten en dat roept natuurlijk weleens wat vragen op en zo ook de vraag of ik niet toch stiekem eens wat lekkers mee zou kunnen nemen. Toen ik uitlegde dat ik geen taarten meer maak en eigenlijk alleen nog lowcarb kook en bak ontstond het idee om dan een “gezond” taartje te maken en mee te nemen. Het eerste experiment was dus deze tiramisu. De gelukkige collega vond het echt heel erg lekker en kon niet geloven dat er maar heel weinig koolhydraten in zaten.

Nou zie je bij diverse blogs en websites een precieze calculatie van de ingrediënten en de bijbehorende “macro’s”. Ik ben geen receptenblog, ik ben geen arts en ik ben geen voedingsdeskundige. Ik deel dit recept met jullie omdat er op Facebook zo ontzettend enthousiast werd gereageerd op de foto van mijn tiramisu. Misschien volgen er meer recepten, maar als je écht keto/lowcarb/lchf bakt, kookt en leeft dan weet je zelf denk ik wel heel goed uit te rekenen hoeveel koolhydraten je naar binnen lepelt 😉

kleffe cake of biscuitcake?

Voordat je een bak van deze heerlijk romige italiaanse lekkernij voor je neus hebt staan moet er wel eerst heel wat gedaan worden. Het begint bij het maken van de lange vingers. Die uit een pak van de supermarkt zijn uiteraard verboden! Dus zul je zelf letterlijk “aan de bak” moeten. En dan kun je kiezen….  een lekkere kleffe cake of toch een wat droger biscuit?

 

Ik heb gekozen voor een biscuit. Omdat je de “vingers” toch nog gaat dopen in koffie met whisky (oh jawel!!!!) is dat een prima keuze. Niet te zwaar maar toch stevig genoeg… Hieronder vind je dan ook het recept voor de biscuit. Het recept voor de “kleffe cake” wil ik natuurlijk heus ook nog wel delen, maar ik ga nog even bedenken of ik daar niet een ander lekker taartje mee kan maken…. iets frissers misschien, met bosbessen…. of juist iets mets noten…. of allebei… ik weet het nog niet, maar heb je voorkeuren laat het dan gerust weten haha.

HET RECEPT VOOR LOWCARB TIRAMISU

Ingrediënten:

voor het biscuit:

 • 100g roomboter (heel zacht of gesmolten en weer iets afgekoeld)
 • 250g ricotta
 • 100g erythritol
 • 10 druppels stevia
 • 3 eieren (M of L)
 • 1 vanillestokje (alleen het merg) of 2tl vanillepasta
 • 70g kokosnootmeel (eventueel vervangen door amandelmeel)*
 • 2el psyllium husk poeder *
 • 2tl bakpoeder
 • snufje zout

voor de vulling van de tiramisu:

 • 1 ei, dooier en eiwit gesplitst (M of L)
 • 50g erythritol poedersuiker*
 • 5 druppels stevia
 • 250g mascarpone (kamertemperatuur)
 • 200ml slagroom (gekoeld)
 • espresso of andere sterke koffie, totaal ongeveer 200ml
 • 20-40ml whisky, droge marsala of droge witte wijn*
 • cacaopoeder

 

Werkwijze:

biscuit:

 1. verwarm de oven voor op 175gr
 2. vet een ruime vierkante of rechthoekige ovenschaal of bakvorm in en bekleed deze met bakpapier
 3. smelt de boter indien nodig en laat deze weer wat afkoelen
 4. mix ondertussen de ricotta, de erythritol en de steviadruppels
 5. voeg 1 voor 1 de eieren toe en mix na elk ei goed door
 6. voeg de vanille en zachte boter toe en mix alles nog eens goed door
 7. meng in een aparte kom het kokosmeel, de bakpoeder, psyllium huskpoeder en zout goed door elkaar
 8. voeg het droge mengsel met een spatel beetje bij beetje toe aan het natte mengsel tot alles goed gemengd is
 9. doe het mengsel in de bakvorm en bak ongeveer 30-40 minuten totdat het goudbruin is en er een prikker schoon uitkomt
 10. laat de cake afkoelen IN DE VORM voor tenminste 3 uur voor je deze verder gaat verwerken

LET OP*

Je kunt de kokosmeel prima vervangen door amandelmeel, maar de smaak en de textuur wordt hierdoor wel anders. Ook kun je de psyllium husk weglaten, de cake wordt dan iets kruimeliger, maar als je de cake goed laat afkoelen en voorzichtig te werk gaat is dat prima te doen. Laat de cake niet te lang bakken en echt, echt, echt eerst goed afkoelen, het lijkt alsof het nog niet gaar is en of het veel te zacht is, maar geloof me, het komt echt helemaal goed 😉

Tiramisuvulling:

 1. doe de eidooier in een aubainmarieschaal en verwarm deze al kloppend boven het hete water samen met de poedersuiker en de steviadruppels tot je een stevige “creme” achtige substantie krijgt.
 2. laat wat afkoelen en mix er de mascarpone doorheen
 3. klop in een aparte schaal de slagroom stijf
 4. klop in een andere schaal het eiwit stijf (je kunt ook gepasteuriseerd eiwit gebruiken)
 5. meng met een spatel de slagroom door het mascarpone mengsel
 6. meng hierna ook het eiwit voorzichtig met een spatel door het mascarpone mengsel
 7. doe de koffie en de whisky in een schaal
 8. snij de cake in “lange vingers” en doop ze in het koffie/whisky mengsel
 9. leg de helft van de vingers dan in een grote rechthoekige schaal, verdeel er de helft van het mascarponemengsel over en bestrooi licht met cacao
 10. leg de andere helft van de vingers in de schaal en verdeel er de andere helft van het mascarponemengsel over, strijk netjes glad
 11. bestrooi met cacao (gebruik een zeefje)

 

LET OP*

Erythritol poedersuiker maak je makkelijk zelf, doe “gewone” erythritol in een kleine blender en go…. niet te lang en te veel tegelijk, paar seconden achter elkaar tot je een mooi poeder hebt (pas op met openmaken, poefffff haha).

Alcohol mag natuurlijk eigenlijk helemaal niet… maar whisky is laag in koolhydraten en bovendien gebruik je er niet heel veel van. Je kunt het weglaten, maar het maakt wel dat je echt een tiramisu idee krijgt. Je kunt ook een droge (!) marsala gebruiken of een droge witte wijn.  Ben je niet zo heel streng voor jezelf, probeer dan gerust een zoetere marsala of een donkere rum…. hmmmm….. mijn probleem met die laatste twee is vooral dat ik zo’n fles dan niet kan laten staan en deze al snel leeg heb…. whisky kan ik wat makkelijker laten staan haha.

 

En nu genieten!

Het allerbelangrijkste….. geduld! Je kunt nu natuurlijk meteen die hele schaal uitlepelen. Ik heb me ingehouden en alleen een hoekje geproefd. Dat was heus al errug lekker! Maar laat hem gerust nog even in de koelkast staan… een paar uurtjes…. of tot de volgende dag. Omdat het best veel is, heb ik de tiramisu in stukjes gesneden en per stukje ingevroren. Werkt prima!!!!!

Heb je vragen over de ingrediënten of mis je nog iets? Laat het me gerust weten! Gelukkig kun je de meeste dingen tegenwoordig redelijk makkelijk (online) kopen.

groetjes

Één reactie

Laat een leuke krabbel achter!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.