Chaffles!

Chaffels…. wafels maar dan met cheeeeeeese….

Velen van jullie weten dat ik al jaren lowcarb eet, eigenlijk vanaf de zomer van 2013. Ik zag de vakantiefoto’s terug en….. dat was hét keerpunt! Dit kon zo niet langer! LowCarb “doet het” voor mij… lekker eten en toch mijn mayo! Het is ook een sport om de lekkerste recepten te vinden! Natuurlijk was het moeilijk om vol te houden toen ik hele dagen met TAART bezig was… maar nu gaan we er weer vol tegenaan…

geen boterhammen meer, maar chaffles!

Chaffles… een samentrekking van “cheese” en “waffles”, er zit geen bloem in de heerlijke wafels, vooral kaas en ei. Van de vele recepten die je online kunt vinden heb ik er een aantal gecombineerd. Naast kaas en ei gebruik ik amandelmeel, psylliumvezels en een pietsie bakpoeder. Variëren kan eindeloos…. ik gooi er alles door! Mosterdpoeder, uipoeder, pepers, stukjes bacon (jummie, alles is lekker met bacon toch?) en dan heb ik het nog niet eens over de zoete variant gehad! Beetje erythritol erdoor en een paar bosbessen… lekker met een kwak griekse yoghurt! Of kaneel en gesmolten boter…. chafflechurro’s!!!! Het kan niet mooier. Kortom, zó veelzijdig, zó lowcarb en zooo lekker!

Heb je eigenlijk echt een wafelmaker nodig om chaffles te maken?

Ik heb mijn wafelmaker van de Kerstman gekregen, ik mocht van mijn werk een cadeau uitzoeken in een webwinkel en heb een dubbele wafelmaker gekozen. Ik kan hiermee twee wafels tegelijk maken en omdat mr TAARTenkUNST ook lowcarb eet, hebben we zo allebei een lekker bammetje. Maar je leest op internet ook dat het prima zonder wafelmaker kan. Ik heb het nog niet uitgeprobeerd, maar je kunt het beslag ook in een koekenpannetje bakken. Dan heb je natuurlijk niet zo’n leuk patroontje, maar de smaak verandert hierdoor niet 😉

Recept please!!!

Ja ja, ik hoor jullie wel roepen! Ik zal hieronder een paar van mijn uitprobeersels beschrijven. Voel je vooral vrij om aanpassingen te doen. Varieer met de kaassoort (ik heb ook eens schimmelkaas geprobeerd…. mmm….. ik vond het niks) of voeg andere kruiden toe…

HET BASISRECEPT

ingrediënten
  • 1 ei
  • 1/2 cup mozzarellakaas
  • 2 el amandelmeel
  • 1/2 tl psylliumvezels
  • 1/4 tl bakpoeder
bereidingswijze basisrecept

Meng alle ingrediënten door elkaar en verdeel het in tweeën. Bak twee wafels. In de wafelmaker duurt het ongeveer 4 minuten. Je kunt zien dat na die 4 minuten de hoeveelheid stoom veel minder wordt. Dan is je wafel klaar en kun je hem voorzichtig uit de wafelmaker halen.


ITALIAANSE WAFEL

ingrediënten
  • 1 ei
  • 1/2 cup mozzarella
  • 1/4 cup parmezaan
  • 2 el amandelmeel
  • 1tl oregano (gedroogd)
  • 1/2 tl tijm (gedroogd)
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • 1/2 tl psylliumvezels
  • 1/4 tl bakpoeder
bereidingswijze Italiaanse Wafel

De bereidingswijze van de wafels is eigenlijk gewoon steeds hetzelfde. Omdat je bij dit recept iets meer kaas gebruikt, zou je drie kleinere wafels kunnen maken. Ik ben eigenwijs en verdeel het gewoon in twee, maar het gebeurt dan wel eens dat mijn wafelmaker “overstroomt”. Zonde natuurlijk van al dat lekkers! Deze wafel is denk ik ook erg lekker met stukjes zongedroogde tomaat erdoor.


GRILLED CHEDDAR CHEESE CHAFFLE SANDWICH

ingrediënten
  • 1 ei
  • 1/2 cup mozzarella
  • 1/2 cup cheddar
  • 2 el amandelmeel
  • 1/2 tl psylliumvezels
  • 1/4 tl bakpoeder
bereidingswijze cheddar sandwich

Voeg alle ingrediënten BEHALVE de cheddar bij elkaar en bak in ca. vier minuten twee wafels. Doe vervolgens de cheddar tussen de twee wafels en gril deze in bijvoorbeeld een paninigrill of tosti ijzer. Heb je die niet? Doe ze dan voorzichtig in het wafelijzer. Als de cheddar gesmolten is, is je chafflesandwich klaar… smullen!


de mogelijkheden zijn eindeloos
Fotocredits: Erica Westbroek

Laatst kregen we visite die zouden blijven lunchen. Ik had bedacht om hamburgers te maken. Zelf ook de burgers te maken van lamsgehakt maar dan in plaats van hamburgerbroodjes, chaffles te gebruiken. Het was een groot succes en het ziet er nog leuk uit ook!

En weet je wat zo mooi is? Één wafel is maar twee koolhydraten. Natuurlijk moet je zelf even rekenen als je andere ingrediënten erbij gebruikt, maar het basisrecept is dus echt maar zo weinig!

Ik ben heel benieuwd wat jij gaat doen met chaffles! Laat even van je horen als je het hebt uitgeprobeerd. Mocht je een vraag hebben, stel hem dan gerust, ik weet niet alles, maar wil je graag helpen!

One thought on “Chaffles!

Laat een leuke krabbel achter!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: