
de populaire chocolate salty balls, maar dan lowcarb
Soms moet je jezelf een beetje verwennen, toch?
jump to recipe
Een tijdje terug hadden we hier een poll met de vraag welke klassieker van toen we de winkel nog hadden ik zou maken in een lowcarb versie. Jullie hebben gekozen voor de populaire Chocolate Salty Balls….
Het begint met een heerlijke lowcarb brownie….die heb ik tot een deeg gekneed met wat lowcarb melkchocolade ganache. Het buitenste laagje is van diezelfde melkchocolade, met natuurlijk als finishing touch wat grof zeezout. In de winkel gebruikte ik vaak flakes van himalayazout, maar dat had ik nu even niet in huis. Allebei lekker!
Een chocolate salty ball heeft ongeveer 4 gram koolhydraten, 2 gram eiwitten en 12 gram vetten, maar zoals ik altijd zeg, ik ben geen specialist, reken zelf je macro’s uit met de produkten die jij gebruikt voor precieze hoeveelheden koolhydraten/eiwitten/vetten.

Keto CHOCOLATE SALTY BALLS
VOOR DE BROWNIES: 3 eieren 1/2 cup roomboter (je kunt ook ghee gebruiken) 2 el olie (bijvoorbeeld avocado olie) 1 tl vanille essence (of de inhoud van een verse vanillepeul) 1/2 cup amandelmeel 1/2 tl bakpoeder 3/4 cup erythritol 1/4 cup cacaopoeder 100 gram (2x 50 gram) pure chocolade, in stukjes (ik gebruik 99% van Lindt) Oven voorverwarmen op 175 graden (boven- en onderwarmte) en een rechthoekige of vierkante bakvorm van ongeveer 20×20 cm bekleden met bakpapier. In een schone kom de droge ingredienten met een garde goed mengen, zodat er geen klontjes meer zichtbaar zijn. In een andere kom de boter en 50 gram van de chocolade smelten (30 seconden in de magnetron, doorroeren en eventueel nog een keer 30 seconden). Dan de olie, de eieren en vanille met een garde rustig erdoor mengen, zodat de ingredienten net gemengd zijn. Hierna de droge ingredienten beetje bij beetje toevoegen. Kort met de garde alles voorzichtig mengen. Voeg de overgebleven 50 gram stukjes pure chocolade toe en meng even snel door met een spatel. Doe het beslag over in de bakvorm en bak deze in de voorverwarmde oven 18-20 minuten, totdat een sateprikker er droog uitkomt. Niet te lang bakken. De brownie kan erg beweeglijk zijn, dit komt vanzelf goed wanneer de brownie afkoelt. |
VOOR DE GANACHE: 150 gr melkchocolade callets (ik gebruik het merk Xucker van Lowcarbcenter) 100 gr slagroom 1 el roomboter Verwarm in een steelpannetje langzaam de slagroom tot deze begint te koken. Haal het pannetje dan van het vuur en roer de witte chocola en roomboter erdoor totdat er een egale massa ontstaat. Laat dit afkoelen tot kamertemperatuur en zet het dan in de koelkast tot deze goed gekoeld is. Klop de ganache met een handmixer op de lage stand zachtjes op, totdat er een creme ontstaat. |
EXTRA NODIG: melkchocolade callets (of puur) (ik gebruik het merk Xucker van Lowcarbcenter) grof zeezout of himalayazout |
Doe de afgekoelde brownies in een kom (een deel van de brownies kan ook, de rest kun je prima in de vriezer bewaren) en doe er een beetje ganache bij. Kneed de brownies door en voeg steeds een beetje ganache toe totdat je een soort zachte deegbal hebt.
Vorm hier balletjes van en laat deze in de koelkast (of vriezer) stevig worden.
Smelt wat melkchocoladecallets au bain marie, rol de balletjes door de gesmolten chocolade en bestrooi met zout.
En klaar zijn je chocolate salty balls….
Onze kinderen hebben zitten smullen van deze lowcarb versie van de Chocolate Salty Balls. Ze hebben ook regelmatig mogen genieten van de “echte” en deze vinden ze net zo lekker! En ik geef ze geen ongelijk. De brownies zijn ook erg lekker, ga jij voor de brownies, of maak je er ook nog de ballen van?
