Ouroboros

Mr TAARTenkUNST kwam met een verzoekje….. of ik een tattoo ontwerp kon maken met een Assyrische levensboom en een Ouroboros. De levensboom is langwerpig, maar of ik dat dan rond kon maken. Natuurlijk kan dat.

Ik ging compleet los, de Assyrische boom rond gemaakt, maar dan wel zo dat de lijnen van een Kabbala levensboom erdoor liepen. En omdat die langwerpig is en onder het ronde ontwerp doorliep, bedacht ik er nog de staf van Hermes bij, met de vleugels en de vlam. Oftewel een enorm ontwerp vol symboliek uit de oudheid. Iets teveel symboliek, graag alleen de slang en de ronde boom en dan in het midden een beetje opleuken. Zo gezegd zo gedaan, dan maar. Maar ik denk dat de staf van Hermes ook nog wel een keer op papier komt!

Ouroboros

De naam ouroboros komt uit het Oudgrieks οὐροβόρος en betekent staart-eter. Het is een symbool uit de alchemie, en een van de oudste mythische symbolen ter wereld. Het komt voor in de Azteekse mythologie, de Chinese mythologie en in vele andere. Het is een afbeelding van een slang of een draak die in zijn eigen staart bijt (deze opeet) en op die manier een eeuwige cirkel vormt. Het symboliseert de cyclische aard van de natuur, het eeuwige terugkeren en de eenheid van alles.

Ašerah

De foto die mr TAARTenkUNST had gevonden als voorbeeld was de levensboom van Ašerah. Het is het symbool van de moedergodincultus dat veelvuldig in Kanaän is aangetroffen. Het is een heilige boom, een groene boom die als referentieteken van leven gold en waarbij meestal een lokale boomcultus werd voltrokken, zoals ook in India nu nog vaak gebeurt. Meestal stonden er twee zulke bomen bij een tempel. Ezechiël meldt over de aanhangers van de cultus: “Zij brachten een tak (van de heilige boom) aan hun neus”.[bron?]Ašerim waren oorspronkelijk vijgenbomen, de wilde vijgenboom of Egyptische vijgenboom, die in het Oude Egypte beschouwd werd als “het lichaam van de Koningin op Aarde”.

De “blaadjes” van mijn ronde versie van deze levensboom zijn net niet helemaal op gelijke afstand van elkaar. Dit komt omdat ik alles heb uitgelijnd op de lijnen van de Kabbalistische levensboom.

Oedipus Aegyptiacus

De kabbalistische levensboom is een model waarmee hermetische kabbalisten het gehele universum en het ontstaan ervan symbolisch voorstellen. De eerste publicatie waarin deze levensboom voorkwam was op een boekomslag van Paul Riccius’ (1516) Portae Lucis, maar het “model” dat ik had uitgezocht om mijn lijnen mee uit te zetten was er een van Athanasi Kirchers Oedipus Aegypticus uit 1652. Deze boom had zowel de goddelijke elementen, maar wierp ook een voor die tijd vernieuwend licht op de cosmologie. Zo gaaf als je je erin gaat verdiepen, ik ben hier gestopt, maar het is echt interessant allemaal!

the making of…

Toen ik de kroon, de vlam, een oog en de vleugels van Hermes had uitgegumd werd het tijd om het ontwerp af te maken. De lijnen heb ik met een fineliner gezet en de schaduwen heb ik met een houtskoolpotlood gemaakt. Manlief is er blij mee, ik ben heel benieuwd naar het eindresultaat

GREEK STYLE

Op Instagram kwam er een leuke reactie op een van de “work in progress” foto’s…. of ik zoiets ook kon maken, maar dan met een Grieks oog in het midden. Maria is een superlieve vrouw die we kennen uit Malona op Rhodos, met liefde heb ik dan ook het ontwerp “vergriekst”. Ik heb er byzantijnse granaatappels in verwerkt, dat is een typisch symbool voor Rhodos, ik heb de “blaadjes” van de levensboom ook voorzien van een grieks modelletje en achter het oog zit de Macedonische ster, het symbool van Alexander de Grote.

Het slangenvel is wat minder “echt”, ik heb er een soort grieks motiefje van gemaakt, gebaseerd op de bekende meander, dat ook weer oneindigheid voorstelt, net als de Ouroboros.

Kortom, ook dit ontwerp zit bomvol symboliek!

Laat een leuke krabbel achter!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.