Mondkapjes

Sja….een atelier hebben, stofjes genoeg en een naaimachine…. dat kan maar 1 ding betekenen…. ook ik ben aan de mondkapjes! In eerste instantie voor onze oudste, die stage loopt op dit moment en met openbaar vervoer dagelijks heen en weer naar Scheveningen gaat. Maar ik krijg er lol in en dus ga ik lekker door…. ik ben de shop aan het vullen, hopelijk dit weekend een heleboel erbij….. hou het in de gaten.

De mondkapjes zijn 3,95 per stuk en koop je er twee, dan betaal je 7,50

Daar komen de verzendkosten nog bij maar het is natuurlijk niet zwaar en het kan gewoon door de brievenbus.

De mondkapjes die ik maak zijn dubbelzijdig, ook echt aan twee kanten te dragen, soms ook in twee contrasterende stofjes. Alles is 100% katoen, prima wasbaar op 60 graden en de hete strijkbout kunnen ze ook heel goed hebben. Er is een opening aan de bovenkant zodat je er zelf eventueel ook nog een filter in kunt stoppen.

De meeste mondkapjes zijn met elastiekjes, maar ik heb ze ook met linten. Linten hebben als voordeel dat je minder met je handen in de buurt van je gezicht komt. Je strikt de kapjes dan achterop je hoofd vast.

Maar mondkapjes helpen toch niet?

Ja en nee…. de meningen zijn en blijven verdeeld. Feit is, dat ze in het openbaar vervoer verplicht zijn. En wat is dan leuker dan een mooi en bijzonder mondkapje, dan heeft de conducteur ook een gezellig uitzicht!

Je draagt een mondmasker om eventuele besmetting van jezelf niet te verspreiden en
zo anderen te beschermen. Ook komen er dan geen besmette deeltjes op oppervlakken in je directe omgeving.

Was je mondmasker voor het eerste gebruik op 60 graden, droog het op een schoon droogrek en strijk ze dan met een hete strijkbout. Doe het schone, droge mondkapje dan in een ziploc zakje tot gebruik.

Voordat je het mondmasker opzet, was je je handen volgens de richtlijnen van het RIVM, raak de binnenkant van het mondmasker niet aan en plaats het masker over je mond en neus. Doe de elastieken achter je oren of strik de linten achterop je hoofd vast. Draag het kapje bij voorkeur niet langer dan 4 uur achter elkaar.

Ga je met het ov heen en weer? Draag dan op de terugreis niet hetzelfde kapje. Doe het “vuile” kapje direct na gebruik in een plastic (ziploc) zakje en zet een schoon kapje op. Weer thuis kunnen de kapjes in de 60 graden was, je kunt ze ook even uitkoken (gebruik een speciale pan die je niet nog een keer voor je soep gebruikt).

nog één keer coronakunst…

Nou vooruit, nog één keer dan…. en dan hou ik erover op! Tijd voor “andere” kunst 😉

Deze dubbele pagina heb ik al een aantal weken terug gemaakt. En ik had er allang een blogje over willen schrijven. Maar ondanks dat het met werk nu veel minder druk is, lijkt het alsof ik tijd tekort kom. Ik heb zelfs nog niks nieuws geknutseld. Ik heb er wel heel erg veel zin in, misschien nu met het mindere weer dat ik mijn ateljeetje maar weer eens ga opzoeken…

Ik had nog een krant liggen met uiteraard wat coronanieuws erin. De kleur van de letters inspireerden me om een blauw/groene achtergrond te maken. Ik heb hiervoor oude vellen scrappapier gebruikt (de vogels zijn daar uitgeknipt) en inkt van markeerstiften van de Hema (van die mooie blauwe kleurtjes!). Gestempeld met gesso en “vlekken” gemaakt met vintage inkt. Er zit ook nog een transfer op de linkerpagina, coronavirusjes, uit dezelfde krant. Als laatste nog clearstamps gebruikt voor details, in blauw en donkerbruin…

De gouden afwerking is gemaakt met papier uit thailand, dat wordt daar gebruikt om met overledenen mee te geven… ziet eruit als heel simpel papier met een gouden en zilveren deel…. de afdruk die ik ermee maak is lichtgoud (zowel van de zilveren kant als de gouden kant). Ik smeer wat gelmedium over de pagina en duw daar dan het papier in, als je het loshaalt, blijft de gouden laag achter….

Dan duik ik straks maar mijn ateljeetje in! Misschien maar weer eens iets met een foto…. of misschien ga ik wel gewoon een beetje tekenen… of opruimen… of….

Covid 19

Het Coronavirus…. ja daar vind ik wel iets van. Soms raak ik een beetje overspannen van al het nieuws dat je via alle kanalen tot je krijgt… dan zegt mr TAARTenkUNST; “Ga anders even lekker kliederen, daar word je rustig van”.

En zo gezegd, zo gedaan, in mijn BuJo een dubbele pagina “gekliederd”. Na een dag had ik al spijt van de “titel” en dus weer wat aanpassingen gedaan. Later zal ik nog journalling erbij doen, maar idd, ik ben helemaal zen nu. Nou ja…. tot het volgende journaal ofzo haha…

Echt een plan had ik voor de eerste spread helemaal niet. Eerst de bladzijden in de gesso gezet… toen flink aan de slag met vintage inkt, viltstiften en water. Lekker beetje stempelen, plakken, knippen, vegen, spetteren…. oftewel, kliederen! Ik merkte dat de inkt op een niet-gesso ondergrond anders reageert dan op gesso. Onthouden, voor een volgende spread….

De groene spetters zijn inkt die ik zo hard mogelijk alle kanten op heb geblazen. Misschien had dat handiger geweest met een rietje, ik werd er wel wat lichtjes in mijn hoofd van haha.

Het eindresultaat:

En jij? Heb jij ook een creatieve uitlaatklep? Kan af en toe toch echt wel lekker zijn!

BuJo (w.i.p.)

BuJo…. nee dat is geen lowcarb gebakje…. dat is een afkorting voor Bullet Journal. Een soort schrift met een puntjesraster. Je kunt er een artjournal van maken, een agenda, een checklijstenboek….. eigenlijk moet je helemaal zelf weten wat je van een puntjesrasterschrift maakt.

Er zijn “officiële” regels…. google maar eens en je vindt allerlei standaard vormen. Maar ik ben niet zo van de regeltjes en maak er gewoon een combinatie van alles van en ik deel het in zoals ik het wil.

Dit soort boekjes maak ik al een paar jaar voor tijdens de vakanties. Een bucketlist erin, een restaurant review overzicht en een kaartje met plaatsen die we (ik) wil(len) zien…. Maar nu wilde ik voor dit jaar een soort agenda/checklist maken. En zo gezegd zo begonnen en weer opnieuw begonnen en weer een maand voorbij laten gaan en niks gedaan…. that’s me!

De kaft is nog niet af, het is echt nog een work in progress. De binnenkant krijgt al wel wat smoel maar is ook nog niet klaar. Misschien is het wel nooit helemaal af. Dat geeft ook niet. Want alles mag.

Mijn BuJo was een kerstcadeau, de Kerstman heeft hem bij de Hema gekocht. Ik denk niet dat deze nog in het assortiment is, maar vast wel andere leuke modellen. Nou vond ik de kaft sowieso veel te saai en daarom ben ik lekker aan het kliederen geweest. Een kraft zakje gekreukeld en als ondergrond over de letters “20” (het jaar) en nog een swirl geplakt. Toen in de gesso gezet en daarna…. ja daarna los en nog niet klaar. In elk geval komen de gouden papiertjes uit Thailand weer goed van pas…

Mag ik je wel een tip geven als je zelf toch ook wel aan de slag wil? Doe de handlettering eerst in potlood….. ik heb dat in het begin heel eigenwijs niet gedaan en daar toch wel spijt van…

En omdat ik natuurlijk dit jaar ook weer eens flink met mijn gezondheid aan de slag wil (moet), heb ik er een “fitness tracker” en een “body tracker” aan toegevoegd…. Verder verjaardagen, notities, wekelijkse klussen en een maandoverzicht waarin werk en prive apart staan. Ook een “to do lijst” en een dagelijkse dingen lijstje….

En omdat ik dan ook nog eens een vrouw ben (jawel…) een “period tracker”…. is dat nodig? Neuh…. maar ik vind het wel leuk om te zien, zeker straks aan het eind van het jaar. Nu maar hopen dat ik het volhou en mijn BuJo niet in een hoek laat liggen en weer vergeet…

Heb jij een BuJo? Laat zien dan, leuk!!!!

Alkmaar

Mr TAARTenkUNST is kampioen hotelkamerveilingen winnen. Zo af en toe gaan we dan een stad onveilig maken met zijn tweetjes. Dit keer gingen we naar Alkmaar, daar waren we al eens eerder geweest, maar het hotel was toen erg goed bevallen en de oude binnenstad vonden we erg gezellig. De beste herinneringen hadden vooral met eten te maken, elk restaurant wat we toen bezocht hebben was fantastisch.

Via Social Deal voor nu een aantal andere restaurants uitgezocht. Dit zou weer een culinair uitstapje gaan worden!

Wij houden van lekker eten, dat zal jullie niet ontgaan zijn. We hebben voor dit uitje in Alkmaar de volgende restaurants gereserveerd:

 • Echt Alkmaar
 • Meat & Co
 • De heeren van Sonoy

Lees hieronder meer….

Echt? Echt!

Echt Alkmaar (er is ook een vestiging in Bergen) is een klein zaakje, maar met een heel bijzondere kaart! Thuis heb ik een grote pot kurkuma staan…. omdat ik er zeker weten heel vaak een Golden Latte mee zou gaan maken. Die pot staat er al maanden en het moet nog steeds gebeuren.

Wat een verrassing om het dan ook gewoon op de kaart bij Echt tegen te komen! En niet alleen een “gewone” golden latte (dat is dus thee), maar ook een heuse Dirty Golden Latte. Het zal je niet verbazen dat ik die meteen móest proberen. Omdat het vreselijk slecht weer was en we het koud hadden was het een schot in de roos. Echt perfect!

Onze lunch was niet minder geweldig. Mr TAARTenkUNST koos de ta’amaya (egyptische falafel) met salade en crème fraîche. Ik had een salade met ricotta, harissa, pompoen en gefrituurde (!!!) kappertjes. Die kappertjes waren grappig, iets om te onthouden!

Reserveren doen ze niet bij Echt, het was toen we er de eerste keer waren enorm druk en we hadden een minitafeltje maar de dag erna was het een stuk rustiger en konden we een wat gezelliger plekje uitkiezen. Al met al een aanrader voor als je even wat wilt drinken of lunchen en je bent net zo gek op alternatief en “anders” als wij 😉

Meat & Co

Zoals de naam van dit restaurant al doet vermoeden, kun je bij Meat & Co heel veel vlees op de kaart vinden. We hadden via Social Deal een driegangen keuzemenu en de keuze was letterlijk reuze. Voor sommige gerechten gold een meerprijs, zo ook voor de T-bone steak. Maar het was al zo lang geleden dat ik zo’n knoeperd heb gegeten en omdat ik gewoon trek had in een goed stuk vlees, besloot ik om het erop te wagen…. Geen seconde spijt van! Goed gegrild, lekkere groenten erbij en een fijne groene kruiden dip… Op het menu ook veel burgers, mr TAARTenkUNST koos de grootste uit 😉

Vlotte bediening en een leuke sfeer, ook al een aanrader…

De Heeren van Sonoy

De vorige keer dat we in Alkmaar waren aten we ook al bij de Heeren van Sonoy. Ik had toen op de website gelezen over de Proefpourri. Een soort “all you can eat” concept maar dan wat sjieker. Ik had toen níet gelezen dat je hiervoor moest reserveren. We hebben toen genoten van de “chef’s special”, helemaal geen straf!

Maar nu dus netjes gereserveerd. Per keer mag je twee gerechtjes kiezen, voor het gemak staan ze beschreven op je placemat. We hebben bijna alles wel gehad, en het was bijna allemaal even lekker, maar er sprongen een paar gerechtjes uit.

De gerookte eendenborst, de runderrib-eye en de chorizo kroketten waren bij ons allebei favoriet. Mr TAARTenkUNST vond ook de gravad lax geweldig, hij raakt niet uitgepraat over de combinatie van zalm, komkommer en…. gin!

Ook hier vonden we gefrituurde kappertjes terug in een aantal gerechtjes, blijkbaar een trend die we nog niet kenden. Of iets typisch Alkmaars….

Jammer dat het tijdens ons verblijf koud was en veel regende. Toch hebben we nog wel een beetje kunnen wandelen, maar niet zoveel als we hadden gehoopt. Nee we zijn geen slechtweerwandelaars, brrrr!!!!

Nu zelf maar weer de keuken in, zal ik weer eens wat gaan bakken? Suggesties zijn welkom!

Jarig!

Afgelopen weekend was ik jarig… 29 alweer! (haha) Vrijdag mocht ik werken bij het fantastisch fijne en gezellige Engie Refrigeration in Zoetermeer en ik had beloofd dat ik zou trakteren.

En dus nam ik chaffles mee! Traktaties zijn over het algemeen zoet, dus ook deze chaffles. Ik had drie soorten gemaakt, Churro’s, Tiramisu en Blueberry…

ChaffleChurro’s

Deze stonden echt al een tijdje op mijn lijstje, nu een goede reden om ze ook echt te gaan maken. Het is echt supersimpel….

 • Je neemt het basisrecept (zie mijn blogpost over chaffles) en je voegt daar een eetlepel gesmolten Ghee (of roomboter), 1/2 tl kaneel en een 1/2 tl vanille aan toe en je bakt de wafel in vier minuten knapperig.
 • Dan snij je de wafels in reepjes (formaat van churro’s dus).
 • Smelt een eetlepel Ghee (of roomboter) en strijk hiermee over de (wel al wat afgekoelde) churro’s.
 • Meng 1/4 cup Erythritol (ik gebruikte Sukrin Gold, nóg lekkerder!) met 3/4 tl kaneel.
 • Doe de churro’s in een grote gripzak en sprenkel het kaneelmengsel over de churro’s, de gripzak sluiten en husselen maar. Ik heb ze zo bewaard totdat ik ze ging trakteren. Heerlijk!

Ik wilde ze eigenlijk met een paar in een klein zakje van bakpapier doen, maar het leek me toch handiger om het in een grote schaal te doen en op de balie neer te zetten…. duurde niet lang, was zo op hahaha…

Tiramisu

Ik had ook “tiramisu” gemaakt. Deze was ook echt heerlijk! Het was nogal een experiment en ik heb er (nog) niet echt een heel recept van, beetje improvisatie…

Heel simpel eigenlijk, basiswafels met wat extra suiker en vanille en de creme vrij eenvoudig van mascarpone met wat gesmolten chocola, vanille en cacao…

De rest van het recept is eigenlijk een beetje gebaseerd op mijn eerdere blogpost over Tiramisu.

Lunch

Je kunt natuurlijk niet een hele dag werken en dan alleen maar churro’s en tiramisu eten… Dus had ik ook een gezonde lunch meegenomen. Cheddar chaffles met sla, tomaat, bacon en mayo…. extra komkommertjes mee dus weer goed bezig…

Ik hoop jullie weer een beetje inspiratie te hebben gegeven en je weet het…. je mag alles aan me vragen! Maar nu ga ik eerst even in de chillstand….. tot later!

Chaffles!

Chaffels…. wafels maar dan met cheeeeeeese….

Velen van jullie weten dat ik al jaren lowcarb eet, eigenlijk vanaf de zomer van 2013. Ik zag de vakantiefoto’s terug en….. dat was hét keerpunt! Dit kon zo niet langer! LowCarb “doet het” voor mij… lekker eten en toch mijn mayo! Het is ook een sport om de lekkerste recepten te vinden! Natuurlijk was het moeilijk om vol te houden toen ik hele dagen met TAART bezig was… maar nu gaan we er weer vol tegenaan…

geen boterhammen meer, maar chaffles!

Chaffles… een samentrekking van “cheese” en “waffles”, er zit geen bloem in de heerlijke wafels, vooral kaas en ei. Van de vele recepten die je online kunt vinden heb ik er een aantal gecombineerd. Naast kaas en ei gebruik ik amandelmeel, psylliumvezels en een pietsie bakpoeder. Variëren kan eindeloos…. ik gooi er alles door! Mosterdpoeder, uipoeder, pepers, stukjes bacon (jummie, alles is lekker met bacon toch?) en dan heb ik het nog niet eens over de zoete variant gehad! Beetje erythritol erdoor en een paar bosbessen… lekker met een kwak griekse yoghurt! Of kaneel en gesmolten boter…. chafflechurro’s!!!! Het kan niet mooier. Kortom, zó veelzijdig, zó lowcarb en zooo lekker!

Heb je eigenlijk echt een wafelmaker nodig om chaffles te maken?

Ik heb mijn wafelmaker van de Kerstman gekregen, ik mocht van mijn werk een cadeau uitzoeken in een webwinkel en heb een dubbele wafelmaker gekozen. Ik kan hiermee twee wafels tegelijk maken en omdat mr TAARTenkUNST ook lowcarb eet, hebben we zo allebei een lekker bammetje. Maar je leest op internet ook dat het prima zonder wafelmaker kan. Ik heb het nog niet uitgeprobeerd, maar je kunt het beslag ook in een koekenpannetje bakken. Dan heb je natuurlijk niet zo’n leuk patroontje, maar de smaak verandert hierdoor niet 😉

Recept please!!!

Ja ja, ik hoor jullie wel roepen! Ik zal hieronder een paar van mijn uitprobeersels beschrijven. Voel je vooral vrij om aanpassingen te doen. Varieer met de kaassoort (ik heb ook eens schimmelkaas geprobeerd…. mmm….. ik vond het niks) of voeg andere kruiden toe…

HET BASISRECEPT

ingrediënten
 • 1 ei
 • 1/2 cup mozzarellakaas
 • 2 el amandelmeel
 • 1/2 tl psylliumvezels
 • 1/4 tl bakpoeder
bereidingswijze basisrecept

Meng alle ingrediënten door elkaar en verdeel het in tweeën. Bak twee wafels. In de wafelmaker duurt het ongeveer 4 minuten. Je kunt zien dat na die 4 minuten de hoeveelheid stoom veel minder wordt. Dan is je wafel klaar en kun je hem voorzichtig uit de wafelmaker halen.


ITALIAANSE WAFEL

ingrediënten
 • 1 ei
 • 1/2 cup mozzarella
 • 1/4 cup parmezaan
 • 2 el amandelmeel
 • 1tl oregano (gedroogd)
 • 1/2 tl tijm (gedroogd)
 • 1/2 tl knoflookpoeder
 • 1/2 tl psylliumvezels
 • 1/4 tl bakpoeder
bereidingswijze Italiaanse Wafel

De bereidingswijze van de wafels is eigenlijk gewoon steeds hetzelfde. Omdat je bij dit recept iets meer kaas gebruikt, zou je drie kleinere wafels kunnen maken. Ik ben eigenwijs en verdeel het gewoon in twee, maar het gebeurt dan wel eens dat mijn wafelmaker “overstroomt”. Zonde natuurlijk van al dat lekkers! Deze wafel is denk ik ook erg lekker met stukjes zongedroogde tomaat erdoor.


GRILLED CHEDDAR CHEESE CHAFFLE SANDWICH

ingrediënten
 • 1 ei
 • 1/2 cup mozzarella
 • 1/2 cup cheddar
 • 2 el amandelmeel
 • 1/2 tl psylliumvezels
 • 1/4 tl bakpoeder
bereidingswijze cheddar sandwich

Voeg alle ingrediënten BEHALVE de cheddar bij elkaar en bak in ca. vier minuten twee wafels. Doe vervolgens de cheddar tussen de twee wafels en gril deze in bijvoorbeeld een paninigrill of tosti ijzer. Heb je die niet? Doe ze dan voorzichtig in het wafelijzer. Als de cheddar gesmolten is, is je chafflesandwich klaar… smullen!


de mogelijkheden zijn eindeloos
Fotocredits: Erica Westbroek

Laatst kregen we visite die zouden blijven lunchen. Ik had bedacht om hamburgers te maken. Zelf ook de burgers te maken van lamsgehakt maar dan in plaats van hamburgerbroodjes, chaffles te gebruiken. Het was een groot succes en het ziet er nog leuk uit ook!

En weet je wat zo mooi is? Één wafel is maar twee koolhydraten. Natuurlijk moet je zelf even rekenen als je andere ingrediënten erbij gebruikt, maar het basisrecept is dus echt maar zo weinig!

Ik ben heel benieuwd wat jij gaat doen met chaffles! Laat even van je horen als je het hebt uitgeprobeerd. Mocht je een vraag hebben, stel hem dan gerust, ik weet niet alles, maar wil je graag helpen!

Kraamcadeau

Ik ben bonustante geworden! De zoon van de vrouw van mijn vader en zijn vriendin zijn ouders geworden van een prachtig ventje…. Lang geleden dat ik écht aan de knutsel was (behalve voor mezelf dan) maar ik heb me heerlijk uitgeleefd op een kringloopboek en een oude theedoos…..

De tussenstukjes in de theedoos heb ik niet allemaal gebruikt, zodat er in totaal vier vakken ontstonden, twee langwerpige, één klein en één groot vierkant. In het grote vierkant wilde ik het kraamboekje. Hiervoor heb ik het boek op maat gesneden. Mr TAARTenkUNST boos, want die had het boek eigenlijk willen lezen…. haha, lag al een jaar in de kast hoor en de kringloopwinkel staat er vol mee, dus dat zal wel loslopen.

Ik wilde een “geheim” opbergvak ín het boek maken en dus eerst een heleboel bladzijdes aan elkaar gelijmd. Je hoeft niet elke bladzijde helemaal in te smeren met lijm, de randen is genoeg, daarna een nacht in een klem en dan is het al best stevig. Ik vond een oud stukje jeansstof, een zakje, ik denk van een jurkje van één van de meisjes. Ik bewaar dat soort dingen nou eenmaal en soms… heel soms is het dan precies wat je zoekt!

Die moest in het geheime vakje, dus een gat in het boek iets groter dan het zakje uitgesneden, weer dik in de lijm en in de klem.

De theedoos flink in de verf gezet en mooi papier uitgezocht. Ik wilde de kleurtjes een beetje baseren op “Fanny & Oscar”, de ouders hebben op hun verlanglijstje op http://www.lijstje.nl daar een aantal dingen van staan, dus het leek me leuk daar een beetje op voort te borduren. Het oranje/gouden lint komt uit Rhodos, jaren terug heb ik daar een stoffenwinkel leeggekocht, zoveel kantjes en lintjes…. om te kwijlen!

Ik heb de tekstjes voor het kraamboekje zelf geprint, de pagina’s heb ik vooraf gemaakt en daarna in het boekje ingeplakt. Ik heb daarvoor wel een paar bladzijdes helemaal aan elkaar vastgelijmd, want het waren zulke dunne blaadjes dat ik bang was dat het anders meteen zou scheuren. Lekker veel stof en kant gebruikt en een paar foto’s die ik doorgestuurd had gekregen van “papa”.

Natuurlijk moest er ook een tandendoosje bij. Ik had nog een oud blikje van “fisherman’s friend” liggen. Een beetje verf en een kroontje van airclay en voila…. Ook een boekje erbij met een overzicht van de tandjes en een lijstje waar de datum opgeschreven kan worden dat het tandje eruit ging (gaat). Een heus “tandenfee logboek” dus.

Als laatste ook een potje voor het eerste haarlokje. De kleine is nu nog behoorlijk haarloos dus dat zal nog wel even duren!

De theedoos ook nog voorzien van een slot én pootjes! Ik had de pootjes eigenlijk al gebruikt onder een piepschuim paasei en ik had geen voorraad meer, dus het paasei is nu pootloos… Maar het maakt deze memorybox natuurlijk wel helemaal af!

Nu verzinnen wat ik met dat paasei ga doen 😉

Tiramisu, suikervrij/keto/lowcarb

Hou jij, net als ik, ook zo van die heerlijke zoete toetjes? Tiramisu is wel een van mijn favorieten, en eerlijk is eerlijk, toen ik me nog niet inhield met suikers en dus toetjes, kon ik zomaar zo’n bak van die goedkope rommel uit de supermarkt naar binnen lepelen.

Maar eigenlijk is een échte, huisgemaakte tiramisu (en dan bij voorkeur gegeten in een klein restaurantje in Rome ofzo) veel en veel lekkerder.

De laatste keer (en ok, de enige keer) dat ik in Rome was is alweer erg lang geleden en mr TAARTenkUNST en ik hebben ons toen heerlijk rond gegeten aan de pasta, pizza en…. toetjes….

Maar sinds ik geen koolhydraten meer probeer te eten (alweer zes jaar af en aan) ben ik a) niet meer in Rome geweest en b) heb ik geen bak goedkope tiramisu meer naar binnen gelepeld. Tijd dus om toch maar weer eens te genieten van deze klassiekerT. Op internet diverse varianten geprobeerd maar het was het eigenlijk allemaal nét niet. Maar uiteindelijk heb ik zoveel uitgeprobeerd dat ik een eigen combi heb kunnen maken van de ingrediënten en is daar een recept uitgekomen dat ik zelf echt perfect vind. Ook thuis waren ze enthousiast.

Zoals jullie misschien wel (of niet) weten heb ik inmiddels weer een “gewone” baan, als receptioniste bij diverse grote bedrijven. Maar ik rij nog steeds in mijn bedrijfsauto met die enorme letters op de zijkanten en dat roept natuurlijk weleens wat vragen op en zo ook de vraag of ik niet toch stiekem eens wat lekkers mee zou kunnen nemen. Toen ik uitlegde dat ik geen taarten meer maak en eigenlijk alleen nog lowcarb kook en bak ontstond het idee om dan een “gezond” taartje te maken en mee te nemen. Het eerste experiment was dus deze tiramisu. De gelukkige collega vond het echt heel erg lekker en kon niet geloven dat er maar heel weinig koolhydraten in zaten.

Nou zie je bij diverse blogs en websites een precieze calculatie van de ingrediënten en de bijbehorende “macro’s”. Ik ben geen receptenblog, ik ben geen arts en ik ben geen voedingsdeskundige. Ik deel dit recept met jullie omdat er op Facebook zo ontzettend enthousiast werd gereageerd op de foto van mijn tiramisu. Misschien volgen er meer recepten, maar als je écht keto/lowcarb/lchf bakt, kookt en leeft dan weet je zelf denk ik wel heel goed uit te rekenen hoeveel koolhydraten je naar binnen lepelt 😉

kleffe cake of biscuitcake?

Voordat je een bak van deze heerlijk romige italiaanse lekkernij voor je neus hebt staan moet er wel eerst heel wat gedaan worden. Het begint bij het maken van de lange vingers. Die uit een pak van de supermarkt zijn uiteraard verboden! Dus zul je zelf letterlijk “aan de bak” moeten. En dan kun je kiezen….  een lekkere kleffe cake of toch een wat droger biscuit?

 

Ik heb gekozen voor een biscuit. Omdat je de “vingers” toch nog gaat dopen in koffie met whisky (oh jawel!!!!) is dat een prima keuze. Niet te zwaar maar toch stevig genoeg… Hieronder vind je dan ook het recept voor de biscuit. Het recept voor de “kleffe cake” wil ik natuurlijk heus ook nog wel delen, maar ik ga nog even bedenken of ik daar niet een ander lekker taartje mee kan maken…. iets frissers misschien, met bosbessen…. of juist iets mets noten…. of allebei… ik weet het nog niet, maar heb je voorkeuren laat het dan gerust weten haha.

HET RECEPT VOOR LOWCARB TIRAMISU

Ingrediënten:

voor het biscuit:

 • 100g roomboter (heel zacht of gesmolten en weer iets afgekoeld)
 • 250g ricotta
 • 100g erythritol
 • 10 druppels stevia
 • 3 eieren (M of L)
 • 1 vanillestokje (alleen het merg) of 2tl vanillepasta
 • 70g kokosnootmeel (eventueel vervangen door amandelmeel)*
 • 2el psyllium husk poeder *
 • 2tl bakpoeder
 • snufje zout

voor de vulling van de tiramisu:

 • 1 ei, dooier en eiwit gesplitst (M of L)
 • 50g erythritol poedersuiker*
 • 5 druppels stevia
 • 250g mascarpone (kamertemperatuur)
 • 200ml slagroom (gekoeld)
 • espresso of andere sterke koffie, totaal ongeveer 200ml
 • 20-40ml whisky, droge marsala of droge witte wijn*
 • cacaopoeder

 

Werkwijze:

biscuit:

 1. verwarm de oven voor op 175gr
 2. vet een ruime vierkante of rechthoekige ovenschaal of bakvorm in en bekleed deze met bakpapier
 3. smelt de boter indien nodig en laat deze weer wat afkoelen
 4. mix ondertussen de ricotta, de erythritol en de steviadruppels
 5. voeg 1 voor 1 de eieren toe en mix na elk ei goed door
 6. voeg de vanille en zachte boter toe en mix alles nog eens goed door
 7. meng in een aparte kom het kokosmeel, de bakpoeder, psyllium huskpoeder en zout goed door elkaar
 8. voeg het droge mengsel met een spatel beetje bij beetje toe aan het natte mengsel tot alles goed gemengd is
 9. doe het mengsel in de bakvorm en bak ongeveer 30-40 minuten totdat het goudbruin is en er een prikker schoon uitkomt
 10. laat de cake afkoelen IN DE VORM voor tenminste 3 uur voor je deze verder gaat verwerken

LET OP*

Je kunt de kokosmeel prima vervangen door amandelmeel, maar de smaak en de textuur wordt hierdoor wel anders. Ook kun je de psyllium husk weglaten, de cake wordt dan iets kruimeliger, maar als je de cake goed laat afkoelen en voorzichtig te werk gaat is dat prima te doen. Laat de cake niet te lang bakken en echt, echt, echt eerst goed afkoelen, het lijkt alsof het nog niet gaar is en of het veel te zacht is, maar geloof me, het komt echt helemaal goed 😉

Tiramisuvulling:

 1. doe de eidooier in een aubainmarieschaal en verwarm deze al kloppend boven het hete water samen met de poedersuiker en de steviadruppels tot je een stevige “creme” achtige substantie krijgt.
 2. laat wat afkoelen en mix er de mascarpone doorheen
 3. klop in een aparte schaal de slagroom stijf
 4. klop in een andere schaal het eiwit stijf (je kunt ook gepasteuriseerd eiwit gebruiken)
 5. meng met een spatel de slagroom door het mascarpone mengsel
 6. meng hierna ook het eiwit voorzichtig met een spatel door het mascarpone mengsel
 7. doe de koffie en de whisky in een schaal
 8. snij de cake in “lange vingers” en doop ze in het koffie/whisky mengsel
 9. leg de helft van de vingers dan in een grote rechthoekige schaal, verdeel er de helft van het mascarponemengsel over en bestrooi licht met cacao
 10. leg de andere helft van de vingers in de schaal en verdeel er de andere helft van het mascarponemengsel over, strijk netjes glad
 11. bestrooi met cacao (gebruik een zeefje)

 

LET OP*

Erythritol poedersuiker maak je makkelijk zelf, doe “gewone” erythritol in een kleine blender en go…. niet te lang en te veel tegelijk, paar seconden achter elkaar tot je een mooi poeder hebt (pas op met openmaken, poefffff haha).

Alcohol mag natuurlijk eigenlijk helemaal niet… maar whisky is laag in koolhydraten en bovendien gebruik je er niet heel veel van. Je kunt het weglaten, maar het maakt wel dat je echt een tiramisu idee krijgt. Je kunt ook een droge (!) marsala gebruiken of een droge witte wijn.  Ben je niet zo heel streng voor jezelf, probeer dan gerust een zoetere marsala of een donkere rum…. hmmmm….. mijn probleem met die laatste twee is vooral dat ik zo’n fles dan niet kan laten staan en deze al snel leeg heb…. whisky kan ik wat makkelijker laten staan haha.

 

En nu genieten!

Het allerbelangrijkste….. geduld! Je kunt nu natuurlijk meteen die hele schaal uitlepelen. Ik heb me ingehouden en alleen een hoekje geproefd. Dat was heus al errug lekker! Maar laat hem gerust nog even in de koelkast staan… een paar uurtjes…. of tot de volgende dag. Omdat het best veel is, heb ik de tiramisu in stukjes gesneden en per stukje ingevroren. Werkt prima!!!!!

Heb je vragen over de ingrediënten of mis je nog iets? Laat het me gerust weten! Gelukkig kun je de meeste dingen tegenwoordig redelijk makkelijk (online) kopen.

groetjes

Helemaal klaar mee!

De beslissing is genomen, het doek gevallen…. geen moeten meer maar alleen nog tijd voor dingen die ik wil. En ik wil wel veel maar ik moet het niet….

Dus lekker aan de knutsel als ik wil knutselen… lekker een kringloopvondst opknappen omdat dat óók heel leuk is om te doen…

En dat betekent ook weer echt werken als loonslaaf, al voelt het veel vrijer. Geen administratie, geen stress, niet nadenken hoe je meer klanten moet binnenhalen en niet meer uitleggen waarom je geen plek in de agenda hebt en waarom het allemaal zo duur moet zijn.

En ben ik er rijk van geworden? Nee…. ook niet arm. Maar ik heb een droom werkelijkheid laten worden, ik heb heel veel lieve mensen ontmoet, ik ben trots op heel veel van mijn creaties en ik heb natuurlijk ook vee geleerd.

En nu? Website weg? Nee natuurlijk niet, er valt nog genoeg te laten zien! Hier vast een Sneak peek van mijn laatste kringloopproject 😉

Kerst 2018

Deze Kerst geen boomstammetjes, taartjes en kerstpakketten. Deze Kerst niet naar de zon…. deze Kerst druk aan het werk in het hotel en vooral…. deze Kerst druk aan het solliciteren. Aan taartjes maken moet ik echt even niet denken. Het gaat niet meer. Na de laatste bruidstaart in september (ja die foto’s hebben jullie ook nog tegoed) heb ik er echt even een punt achter gezet. Voor altijd? Dat weet ik eigenlijk niet.

…. mijn mojo voor wat betreft taarten maken is echt zoek. Ik weet niet of dat nog goedkomt.

img_5438

Gelukkig kon ik eind van het jaar wel mijn creativiteit kwijt, mijn “oude” kerstballen moesten gaan passen bij ons huis. Geen winkel meer om een mooie boom neer te zetten, geen Kerst in het buitenland…

img_5362

En dus… toch maar thuis een boom en toch maar thuis echt superkerstsfeer erin gooien… joepie! Dat betekende toch nog lekker aan de knutsel. Ook een doos vol met kleine en grote piepschuim bollen ingekocht, misschien niet eens voor mezelf. Misschien wel voor de verkoop, weer eens iets anders dan taart…. maar daarvoor was ik te laat begonnen, misschien volgend jaar?

Voor de grote “ballen” heb ik zelfs mijn restjes fondant opgemaakt. Mallen had ik natuurlijk in overvloed, dus decoreren was op deze manier gewoon weer heerlijk om te doen.

Maar nu is Kerst weer voorbij, we zitten alweer een eind in het nieuwe jaar en nu moet ik gaan bedenken…. wat doen we met TAART & kUNST? Stekker er helemaal uit, of nog niet?

wel kUNST, geen TAART…

Het is de laatste tijd wat stil op de website, op onze facebookpagina én in het ateljeetje… ik zie zelfs dat het vandaag exact een jaar geleden is dat ik mijn laatste blogje schreef! Inmiddels is de winkel alweer ruim een jaar dicht, heb ik een “vaste” baan in het hotel waar mr TAARTenkUNST bijna 25 jaar heeft gewerkt en waar we elkaar hebben leren kennen tijdens mijn stage daar…. nu 25 jaar geleden, én…. heeft mr TAARTenkUNST een flink hartinfarct gehad.

(kleine pauze om dat laatste even te laten bezinken voor degenen die het nog niet wisten)

Ja dat was schrikken, het is gelukkig goed afgelopen maar het heeft veel energie gekost en heeft ons ook doen beseffen dat je moet genieten van het hier en nu en vooral van elkaar en van de kinderen en van dingen die je leuk vindt en…. daarom is het ateljeetje een beetje leeg. Taart maken is heel tijdrovend en vooral stressvol. Dat wil ik op dit moment even niet. Hoe leuk ik het ook vind en hoe heerlijk ik mijn ei ook kwijt kan in de meest geweldige opdrachten die ik tot nu toe heb mogen krijgen. Nieuwe opdrachten neem ik voorlopig echt even niet aan en op dit moment weet ik ook nog niet of we volgend jaar weer “aan de bak” gaan. Daar gaan we nog even vaak over praten en nadenken…

Maar een creatieve geest laat zich natuurlijk niet zomaar lamleggen. En dus is een gedeelte van het ateljeetje op dit moment gevuld met verf, bedels, rommel, scraps en piepschuim bollen in heel veel maten.

Jawel, mixed media kerstballen in de maak!

Oftewel…. voorlopig even geen taart…. wel kunst! (Ik weet het, lijkt nog nergens naar, maar wordt vervolgd!!!!)

groetjes

We zijn genomineerd!

Nou ja… “we”…. Schiphol is genomineerd! Voor de CAKE OF THE WEEK van Anna Aero. “We” zijn al vaker genomineerd en al twee keer eerder wonnen “we” die toch wel bijzondere titel!

En dit keer is de taart die we (zonder haakjes) vorige week voor KLM mochten maken genomineerd…. en het mooie is…. jullie kunnen ervoor zorgen dat “we” winnen!

Wat moet je doen? STEMMEN! Dat kan zo vaak je wilt…. even op F5 en weer door…. En zegt het voort, laat het iedereen weten, vraag je buurvrouw om ook te stemmen, je collega’s, je kinderen, je ouders….. sleep iedereen erbij want dit certificaat willen “we” weer in de wacht slepen!!!

Klik hier om te stemmen…. op CAKE 7 KLM’s AMSTERDAM to SAN JOSE

Ontzettend bedankt alvast!!!

groetjes

23031351_1504777389610162_5953271422485117257_n23113623_10214676646016252_1181278464_n23131599_1503292239758677_2621291641491146842_n

 

Kerst 2017

Het is weer november…….. hét startsein voor alles wat met Kerst te maken heeft 😉 Waren we natuurlijk allang mee begonnen, maar vanaf vandaag kun je op onze kerstpagina gemakkelijk je bestelling plaatsen….

Ook zijn we weer aanwezig tijdens de jaarlijkse “It’s a LADIESwinterNIGHT” in Zevenhuizen. Je kunt daar ook een voorproefje krijgen van onze kerstbaksels!

Want we hebben weer heerlijke dingen!

Faux Christmas Pudding

Een chocolatemudcake in “bombe” vorm gevuld met gedroogde vruchten, marshmellows en koekstukjes. De bombe is besprenkeld met whisky en overgoten met een luxe witte chocoladeganache. Je kunt kiezen uit een minibombe voor (ruim) 4 personen of een wat groter model voor (ruim) 12 personen.

22883503_10212785249378233_1293564423_n

X-Mas Extravaganza

Onze populaire 1-laags Candybar Extravaganza in een luxe kerstjasje! Keuze uit chocolate mudcake, red velvet of vanille.

22901247_10212785248698216_259627562_n

Bûche de Noël

Al jaren op het program… maar dit jaar wat luxer, wat leuker en veul en veul lekkerder! De luchtige vanillecakerol is gevuld met huisgemaakte cranberrycompote, pistache en witte chocoladecreme en natuurlijk als “boomstam” afgesmeerd…

22901402_10212785249418234_874387546_n

LET OP!

AFHALEN kan op zaterdag 23 december in de Wereldwinkel te Zevenhuizen. Je bestelling moet dan wel vooraf betaald zijn, je krijgt uiteraard een factuur hiervoor.

Wil je je bestelling liever laten bezorgen? Dat doen we uiteraard met liefde! Op zondag 24 december rijden we tussen 14:00 en 16:00 uur volgens onze algemene voorwaarden.

Op maandag 25 december rijden we ook tussen 14:00 en 16:00 volgens onze algemene voorwaarden, echter voor bezorgen op deze dag rekenen €5,- (extra) per bestelling.

Meteen bestellen? Ga naar onze Kerst pagina

 

Bruidstaart op herhaling…

Vroeger……. aaaah, oma gaat vertellen hoor!!!!! Hahaha… maar even serieus…. vroeger was het standaard dat je het bovenste deel van je bruidstaart bewaarde en invroor… Tegenwoordig? Niet echt meer gebruikelijk.

Een jaar lang een stuk van je bruidstaart in de vriezer is ook niet echt optimaal. Maar wat wel leuk is, is om na een jaar een kleine versie van je bruidstaart te laten maken! Of misschien kon niet iedereen aanwezig zijn op jullie trouwdag en wil je diegenen verrassen met een mooi taartje. Of…. misschien smaakte hij gewoon naar meer 😉

Maar soms wordt een rest bruidstaart na een feest per ongeluk weggedaan terwijl het bruidspaar dat toch eigenlijk wel had willen invriezen. Dan maken we toch gewoon een nieuw stuk? In dit geval maakte ik een enkele laag als “restje” bruidstaart, maar wel met het originele ontwerp in gedachten. De monogram moest natuurlijk een prominente plek krijgen, met een enkele laag kan dat prima bovenop…. ook de vlinders, rozen en het kant zijn er weer. De kleur iets subtieler en dit keer gedust in plaats van alleen gekleurd…. Kortom…. weer een lekker vers restje taart om in te vriezen!